Wat is Dark Fiber?

Dark Fiber, of onbelichte glasvezel, is een term voor glasvezels waar nog geen actieve apparatuur op is aangesloten. De actieve apparatuur is nodig voor het verzenden en ontvangen van data door de glasvezel. Zonder de actieve apparatuur blijft de fiber dus letterlijk onbelicht; oftewel ‘Dark Fiber’.

Dark Fiber onbeperkte schaalbaarheid

Relined levert onbelichte glasvezel, die u zelf moet belichten. U bepaalt zelf welke bandbreedte u nodig hebt voor uw netwerk of aanbiedt aan uw klanten. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt.

Wat is Dark Fiber?

Wat is Dark Fiber?

Dark Fiber, ook wel onbelichte glasvezel genoemd, is een term die wordt gebruikt voor glasvezels waar nog geen actieve apparatuur op is aangesloten. De actieve apparatuur verzorgt het zenden en ontvangen van de data door de glasvezel. Zonder de actieve apparatuur blijft de fiber dus letterlijk onbelicht, hier komt de term ‘Dark Fiber’ vandaan.

Lees meer

Voordelen van Dark Fiber

Graag zetten we de voordelen Dark Fiber ten opzichte van een bandbreedtedienst (Dark Fiber vs. wavelength) voor u op een rij:

Eigen Dark Fiber met WDM

100% in eigen beheer, dus alles in eigen hand
Opschalen op basis van uw eigen connectiviteitsbehoefte tot wel 80 kanalen
Beschikking over onbeperkte bandbreedte
Netwerk wordt niet gedeeld met derden
Alle services op één fiber
Lage latency
Volledige vrijheid bij het (strategisch) kiezen van een dienst
Zeer veilig, omdat u over eigen belichtingsapparatuur beschikt

Bandbreedtedienst

Afhankelijk van leverancier
Beperkt schaalbaar
Upgrade naar hogere snelheden enkel tegen betaling mogelijk
Netwerk wordt gedeeld met derden
Iedere service op een aparte fiber
Onvoorspelbare latency
Beperkte keuze in dienstleveranciers
Beveiliging afhankelijk van Service Provider

Encryptie Dark Fiber

Gehuurde verbindingen en Dark Fiber glasvezels gaan via publieke grond, waarop mogelijk ‘ingebroken’ kan worden. Onbelichte glasvezels (Dark Fiber) zijn inherent veiliger, omdat de randapparatuur onder uw eigen beheer staat. Ook is het mogelijk om extra encryptie (beveiliging) op het signaal te implementeren. Een interessante optie voor banken, ziekenhuizen en andere organisaties die met gevoelige data werken.

Beveiliging Dark Fiber per verbinding

Door encryptie direct toe te passen in de WDM-apparatuur, beveiligt u per golflengte (kleur), ofwel per verbinding. Een ander voordeel van encryptie op glasvezelniveau, is dat er veel minder vertraging is dan bij (IP-)encryptie op hoger liggende lagen of applicatieniveau. Leg het encryptiesleutelbeheer centraal bij een securityofficier, zodat dit is gescheiden van de netwerk- en/of server/applicatie-afdeling. Dit kan zelfs per versleutelde verbinding bij de bijhorende organisatie of afdeling of businessunit.

Voor wie is Dark Fiber geschikt?

Dark Fiber is geschikt voor bedrijven die behoefte hebben aan een zeer stabiele, betrouwbare en veilige verbinding die bovendien schaalbaar is. Klanten schaffen zelf transmissieapparatuur aan, die past bij hun behoefte. Dankzij de oneindige schaalbaarheid van Dark Fiber, kunt u zelf verbindingen met de gewenste diensten en bandbreedte inrichten en uitbreiden. U hoeft hiervoor geen extra bandbreedte in te kopen.

Onze klanten zijn onder andere datacenters, network operators, ISP’s, hostingpartijen, system integrators, maar ook organisaties in de branches grootzakelijk, zorg en overheid.

Lees meer