Het verhaal van Relined Fiber Network

Connecting the dots

Relined Fiber Network is de grootste onafhankelijke verhuurder van onbenutte glasvezelcapaciteit in publieke en private glasvezelnetwerken zowel nationaal als internationaal.

Uw betrouwbare leverancier op het gebied van hoogwaardige connectiviteit

 

De opkomst van de digitale revolutie heeft onze wereld ingrijpend veranderd. We staan tegenwoordig allemaal met elkaar in verbinding – via onze computers, tablets, smartphones en het internet. We kunnen niet meer zonder.

Bij Relined vinden we het belangrijk dat de digitale wereld voor iedereen toegankelijk is en ook blijft. Daarvoor is een goede en betrouwbare glasvezel infrastructuur onmisbaar. Een netwerk met een landelijke dekking én laagdrempelige verbindingen naar het buitenland.

De eerste glasvezelnetwerken in Nederland werden in de jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd door publieke partijen die een betrouwbare, snelle en veilige dataverbindingen nodig hadden voor een specifiek doel. Zoals railbeheerder ProRail voor het beheer van seinen en wissels, en elektriciteitsbedrijf TenneT voor het monitoren van het landelijks elektriciteitsnet.

Deze eerste netwerken waren niet alleen van hoogwaardige kwaliteit, er werd ook een ‘toekomstbestendige’ capaciteit aangelegd, aangezien toen al bekend was dat de vraag alleen maar toe zou nemen. Toen die netwerken er eenmaal lagen werd al snel de vraag gesteld: waarom zouden we die onbenutte capaciteit niet beschikbaar stellen aan de markt zodat andere bedrijven het kunnen gebruiken?

Maar voor de bedrijven die het oorspronkelijk hadden aangelegd was ontsluiting van de onbenutte glasvezelcapaciteit geen core business.

Onze missie

Relined maximaliseert het benutten van publieke en private glasvezelnetwerken door het verhuren van onbenutte glasvezel capaciteit in nationale en internationale netwerken; en breidt het eigen netwerk uit waar nodig.

Oprichting Relined

Het beschikbaar willen stellen van de onbenutte capaciteit leidde in 2003 tot de oprichting van Relined. Wij gingen ons volledig bezig houden met het lokaliseren van onbenutte glasvezelcapaciteit, in eerste instantie in Nederland, en met het vervolgens beschikbaar stellen aan de markt hiervan. De verschillende netwerken werden op strategische punten met elkaar verbonden en  het netwerk werd uitgebreid met de aankoop van een metronetwerk in Amsterdam. Hiermee werd ook de toegang tot een groot internetknooppunt en de diverse datacenters aldaar gerealiseerd.

Daarna zijn we partnerships met lokale en regionale netwerken aangegaan om ook hier de onbenutte glasvezelcapaciteit toegankelijk te maken. En in 2017 zijn we een samenwerking met British Telecom aangegaan waardoor ons netwerk en het aantal aangesloten datacenters fors werd uitgebreid.

Uitbreiding netwerk over de grens

Vanwege de grote vraag naar connectiviteit naar, maar ook in, Duitsland hebben wij in 2017 onze infrastructuur met Duitsland uitgebreid. Het belangrijke internetknooppunt Frankfurt werd aan ons netwerk toegevoegd. En later ook het landelijk dekkende netwerk van GasLINE, een telecomorganisatie met als aandeelhouders verschillende lokale energiebedrijven. In 2019 werd vervolgens de eerste verbinding gelegd naar Denemarken middels de COBRA Fiber Optic Cable en twee jaar later werd ook daar een landelijk dekkend netwerk in Denemarken, via de Deense gas- en elektriciteit leverancier Energinet, hieraan toegevoegd.

Uitbreiding connectiviteitsoplossingen

Al ruim 20 jaar verhuurt Relined dark fiber capaciteit van diverse publieke en private netwerken in Nederland, Duitsland en Denemarken. In 2023 neemt Relined NDIX over. Met de strategische overname van NDIX geven we gehoor aan de steeds sterker wordende vraag vanuit de markt om onze dark fiber diensten aan te vullen met belichte diensten. Deze stap stelt ons in staat om, naast het vertrouwde dark fiber, onze diensten verder uit te breiden met meer connectiviteitsmogelijkheden voor bedrijven en datacenters, geschikt voor internet, dataverbindingen en privénetwerken.

Ons verhaal

in tijdlijn

Oprichting Relined B.V.

Relined is opgericht om de onbenutte vezelcapaciteit van ProRail en TenneT te gaan vermarkten

Metronetwerk Amsterdam

Aankoop netwerk van voormalig Carrier One, Hiermee beschikt Relined over een eigen datacenternetwerk in Amsterdam

Samenwerking BT en oprichting GmbH

Het netwerk in Nederland wordt uitgebreid met het newerk van BT in Nederland. Officiële oprichting van Relined Gmbh.

Metronetwerk Frankfurt en samenwerking NGN

Relined investeert in een datacenter netwerk in Frankfurt en gaat een samenwerking aan met landelijke netwerk operator NGN in Duitsland

COBRA Fiber Optic Cable

Exploitatie van een onderzeese datatransmissiekabel tussen Nederland en Denemarken

Overname Globalways

Uitbreiding in Duitsland middels overname van een network in Stuttgart alsmede de organisatie en bijbehorende diensten.

Uitbreiding naar Denemarken

Samenwerking met Deene gas- en elekriciteitsleverancier Energinet voor verhuur van hun onbenutte capaciteit in Denemarken

Partnership GasLINE

Relined en GasLINE werken samen bij het vermarkten van hun glasvezelinfrastructuren

Overname NDIX

Overname NDIX waarbij de dark fiber dienst wordt uitgebreid met meer connectiviteitsoplossingen.

Wie is Relined

En zo zijn wij gegroeid tot het Relined van vandaag. Een onafhankelijke specialist in het aanbieden van hoogwaardige glasvezelverbindingen als basis voor een connectiviteitsoplossing die bij u past. Een partner die u business begrijpt, die u kunt vertrouwen en die met u meedenkt voor een toekomstbestendige oplossing en die altijd verder kijkt dan haar huidige glasvezelnetwerk.

Want onze missie – het ontsluiten van onbenutte glasvezelcapaciteit – is relevanter dan ooit. In ons dikbevolkte en dichtbebouwde Nederland worden landelijke en regionale overheden steeds kritischer op intiatieven waar een schep de grond in dreigt te gaan. Het aanleggen van onnodige nieuw en zelfs dubbele glasvezelnetwerken wordt gezien als een rem op de digitalisering en een ongewenste vorm van kapitaalvernietiging, omdat diezelfde verbinding vaak net zo goed tot stand gebracht kan worden door onbenutte capaciteit uit bestaande netwerken met elkaar te verbinden.

Vandaar onze slogan: Connecting the dots