ACC ICT kiest Dark Fiber van Relined als fundament voor de toekomst

Om de IT-continuïteit van haar klanten te waarborgen zocht ACC ICT naar een geschikte partij voor het leveren van een glasvezelnetwerk. ACC ICT selecteerde  Relined Fiber Network als ideale partner en hun Dark Fiber netwerk als fundament voor de toekomst.

Voor ACC ICT is het van belang dat het glasvezelnetwerk robuust, veilig en schaalbaar is zodat ze zich geen zorgen hoeven maken over de verbindingen tussen de verschillende datacenters. Daarnaast is een extreem lage latency van belang omdat de responstijden uitermate belangrijk zijn voor een optimale performance van de bedrijfskritische applicaties van hun klanten. Het Dark Fiber netwerk van Relined is hiervoor de perfecte oplossing. Door deze zaken bij een goede partner onder te brengen kan ACC ICT zich volledig richten op haar core business.

Relined levert de glasvezelverbindingen en ACC ICT kan zich volledig richten op dat waar zij goed in is: het leveren en beheren van een ontwikkel-,test-, acceptatie-, en productieomgeving (OTAP) aan ontwikkelaars en online dienstverleners. De klanten van ACC ICT hoeven zich op hun beurt alleen nog maar te richten op het schrijven van code. Een ecosysteem waarbij iedereen in zijn kracht staat, dat is onze gezamenlijke filosofie.

Continuïteitsregeling

ACC ICT onderscheidt zich door zich niet te richten op haar klanten, ze hebben er namelijk bewust voor gekozen zich te richten op de gebruiker van de online applicatie. Dit zijn de gebruikers van de applicaties die de klanten van ACC ICT online (SaaS) beschikbaar stellen. Een onderdeel hiervan is de continuïteitsregeling van ACC ICT. De continuïteitsregeling garandeert beschikbaarheid aan de applicatiegebruikers indien ACC ICT of de klant van ACC ICT failliet mocht gaan. Dit betekent dus voor de applicatiegebruikers dat de continuïteit door de gehele keten gewaarborgd is.

Om een dergelijke complexe continuïteitsregeling op te tuigen heb je echte partners nodig. Partners die zich bereid tonen afspraken te maken over de continuering van de dienstverlening, ook in het geval van een faillissement van ACC ICT. Een onwaarschijnlijk scenario, echter mocht het zich voordoen dan weegt het belang van de continuïteit voor de applicatiegebruikers zwaarder dan de financiële consequenties voor Relined. Dit is bij uitstek waar Relined zich onderscheidt en echt als partner verbindt, aldus Bijleveld.

‘Bij ACC ICT en Relined weegt het belang van de continuïteit van applicatiegebruikers het zwaarst.’

IT-continuïteit

De IT-continuïteit staat bij ACC ICT hoog in het vaandel. Om het verschil te maken tussen continuit leveren en garanderen moet je onafhankelijk van derden opereren volgens Bijleveld. Dat geldt zeker ook voor het glasvezelnetwerk. Onafhankelijkheid van leverancier wordt door ACC ICT gegarandeerd dat de geografisch gescheiden datacenters redundant ontsloten worden over meerdere glasvezelnetwerken.

Een glasvezelnetwerk bestaat uit zogenaamde dark fibers. Een dark fiber is een passieve rechtstreekse glasverbinding tussen twee locaties, in ons geval tussen twee datacenters. Als je heel veel kracht zet gaat de glasvezel in theorie aan de ene kant de grond in als je aan de andere kant heel hard trekt. De praktijk is uiteraard anders, maar voor de beeldvorming is een dark fiber dus echt een medium om verbinding te maken tussen twee punten. Om data te transporteren over een dark fiber dien je de verbinding zelf ‘te belichten’. Dit houdt in dat aan beide kanten van de dark fiber middels een optic de verbinding voorzien wordt van licht (lazerstralen) en hierover de communicatie plaatsvindt.

De dark fiber is in onze optiek de meest toekomstbestendige oplossing. De mogelijkheden qua bandbreedte zijn vele malen hoger dan bijvoorbeeld koper, coax of een draadloze verbinding. Daarnaast is de latency – dit is de vertraging die geïntroduceerd wordt om een bepaalde afstand te overbruggen –aanzienlijk lager dan welk ander medium dan ook. De maximale hoeveelheid data transporteren met een minimale vertraging, dat is hoe ik dark fibers het beste kan omschrijven, vertelt Bijleveld. Met andere woorden; als je over dark fibers beschikt, dan kun je altijd – eventueel door de apparatuur in de datacenters te vervangen- opschalen en nog meer data transporteren in minder tijd.

“Dark fiber is de meest toekomstbestendige oplossing!”

Dark Fibers

Maar als dark fibers passief zijn, er al zoveel in de grond liggen en je zelf de dark fibers moet belichten, waarom is een partnerschip dan belangrijk?

Bijleveld vertelt: Relined heeft zich opgesteld als partner door deel te nemen aan de continuïteitsregeling. Daarnaast heb je een partner nodig die precies weet welke route de dark fibers volgen om van datacenter A naar datacenter B te komen, want dat is geen rechte lijn. En dat is belangrijk want als je continuïteit onafhankelijk van derden levert, dan moet je op straatniveau weten hoe de verbindingen lopen. Samen met Relined hebben we de routes exact in beeld gebracht. Niet alleen voor de meest efficiënte route (de kortste), maar ook de meest gescheiden (redundante) route. Dit om mogelijke uitval tussen datacenters, omdat er bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden meerdere dark fiberverbindingen stuk gegraven worden, te voorkomen.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk een partner te hebben waar je afspraken mee kunt maken. Als wij een grote migratie inplannen, dan zitten we niet te wachten op werkzaamheden aan de glasvezelinfrastructuur. Qua continuïteit is het geen probleem, maar je wil focus houden en geen zorgen dat een eventuele calamiteit op met een dark fiber impact heeft op de planning. Ook een mooi voorbeeld waarom je een partner nodig hebt is als er een verschil in demping waargenomen wordt. Demping is de weerstand tussen twee locaties. Die mag niet te groot zijn, want dan komt er geen of onvoldoende licht uit de fibers waardoor de communicatie stopt. Is de demping te laag, dan komt er te veel licht uit de fibers en verstoort dit de communicatie. Dus bij veranderingen in de demping heb je een partner nodig die deze kan meten en met nauwkeurigheid kan vast stellen of er te veel weerstand – dan wel een breuk – is opgetreden. En zo ja, waar precies. Als vanzelfsprekend lost deze partner tevens het geconstateerde probleem binnen no time op.

‘Glas (dark fiber) is het fundament voor een toekomstbestendig platform dat kan blijven groeien.’

De samenwerking met Relined

De samenwerking met Relined is uitstekend. Preventief worden incidenten nagenoeg altijd voorkomen. Indien er onverhoopt toch problemen zijn, wordt er direct en snel geschakeld en zijn de lijnen kort. Ze denken mee, hebben kennis van zaken en stellen hoge eisen aan hun eigen SLA. Relined is, volgens Bijleveld, een goede en professionele IT-partner. Ze begrijpen dat veiligheid, flexibiliteit en continuïteit van het glasvezelnetwerk in hoge mate invloed heeft op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gehele keten.

Waarom Dark Fiber voor IT-dienstverleners?

Het gebruik van dark fibers beperkt zich niet  tot IT-dienstverleners. Ook cloudinfrastructuur-leveranciers, internetserviceproviders en organisaties die om wat voor reden dan ook veel data tussen locaties transporteren kunnen heel veel voordeel van dark fibers, aldus Bijleveld.

Fiber, het glas, is onafhankelijk, het glas vraagt een vaste maandelijkse investering. Dus ja, er moet zeker een bepaalde mate van behoefte aan datatransport zijn. Echter wanneer deze kritische massa aanwezig is, dan is de extra hoeveelheid data die vervolgens tegen dezelfde investeringen getransporteerd kan worden ongekend. Glas (dark fiber) is dus het fundament voor een toekomstbestendig platform dat kan blijven groeien.

ACC ICT

ACC ICT is dé specialist in IT-continuïteit. Sinds 1977 staan zij voor kwaliteit en technologische vooruitgang. Ze zijn in de loop der jaren uitgegroeid van verhuurder van computersystemen tot specialist in IT-continuïteit. ACC ICT specialiseert zich continu in de nieuwste technieken zodat ze hun klanten maximaal kunnen ondersteunen. Een mooi voorbeeld hiervan is de hoeveelheid Kubernetes* expertise. Een vakgebied waar ze al vanaf 2016 in investeren en als één van de eerste Nederlandse bedrijven de onderscheiding Kubernetes Certified Solution Provider (KCSP) in ontvangst mochten nemen.

ACC ICT heeft zich ten doel gesteld dat softwareontwikkelaars en online dienstverleners zich alleen nog maar hoeven bezig te houden met applicatiefunctionaliteiten en het schrijven van de bijbehorende code. Het optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die microservices te bieden hebben maken hier uiteraard onderdeel vanuit. ACC ICT draagt zorg voor de gehele applicatie- en infrastructuur deployment inclusief het cloud management. Door de cloud agnostische benadering van ACC ICT wordt de cloud keuze bepaald door de wensen, eisen en workload van de klant. Hiermee beschikken klanten dus altijd over de cloud die het beste bij hun specifieke situatie past én worden cloud lock-ins voorkomen zodat een migratie naar een andere cloud te allen tijde tot de mogelijkheden behoort. Want tenslotte zijn klanten continu in beweging en weten we één ding zeker; de specifieke situatie van vandaag is niet hetzelfde als de specifieke situatie over 5 jaar, zo stelt Paul Bijleveld, Managing Director en Senior Partner van ACC ICT. Wanneer we kijken naar onze dienstverlening, dan zijn we een heel eind op de goede weg. Maar we willen nog beter worden door samen met onze partners zoals Relined een stabiel én veilig netwerk te creëren en te behouden voor onze klanten. Onze ambitie is dan ook dat we de komende drie jaar doorgroeien tot marktleider op het gebied van business critical OTAP solutions.

* Kubernetes is een geavanceerd en krachtig opensource platform dat in 2014 is gelanceerd door techgigant Google. Dit platform is ideaal om container-gebaseerde applicaties te orchestreren. Kubernetes is dé tool voor software-ontwikkelteams om efficiënt en cloud-onafhankelijk bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen, automatisch te schalen, continuïteit te waarborgen en up-to-date te houden. Klik voor meer informatie.

Kortom Dark Fiber heeft de toekomst. En zoals bij ACC ICT, levert Relined dit product met een hoge betrouwbaarheid, strenge veiligheidseisen en een hoge betrokkenheid.

Wilt u de mogelijkheden van Dark Fiber bespreken voor uw organisatie? Onze specialisten staan altijd voor u klaar!

Neem nu contact met ons op.