Infrastructuur voor infrastructuur

Hoe Relined Noord-Holland verbindt

Hoe stimuleer je het transport van goederen over water? Door een vlotte bediening van beweegbare bruggen en sluizen, zogeheten kunstwerken. Dit doel wil de provincie Noord-Holland behalen door de bediening te centraliseren in een bediencentrale.

De oplossing hiervoor wordt mogelijk gemaakt door aansluiting op het Dark Fiber-glasvezelnetwerk van Relined Fiber Networks.

Brugbediening op afstand

De provincie Noord-Holland beheert op dit moment 44 kunstwerken (2023). Door gebruik te maken van centrale aansturing wordt het in de toekomst mogelijk om een schip in een ‘blauwe golf’ de kunstwerken zo efficiënt mogelijk te laten passeren, met uiteindelijk ook de mogelijkheid tot 24/7 bediening. Een flink verbeterde doorstroom dus!

Die beweegbare bruggen en sluizen moeten worden aangestuurd vanuit Weg- & Waterhuis de Lange Balk in Heerhugowaard, één van de grootste bediencentrales in Nederland. Dit bediencentrum heeft de capaciteit om meer dan 80 kunstwerken op afstand te bedienen, en is aangesloten op het Dark Fiber Netwerk van Relined.

Een betrouwbaar netwerk is essentieel

 

Om een beweegbare brug veilig op afstand te bedienen, is een betrouwbaar netwerk essentieel. Een storing kan veel kostbaar oponthoud veroorzaken en een fout tijdens de bediening kan gevaar opleveren voor de omgeving.

 

Het is dus van groot belang dat de bediening op afstand goed geregeld is. Altijd een stabiele verbinding, minimale kans op storingen en continu de mogelijkheid om in te kunnen grijpen als er iets fout gaat. Het Dark Fiber-netwerk biedt die betrouwbare basis.

Bediencentrale-Heerhugowaard_Provincie-Noord-Holland
Bediencentrale Heerhugowaard | Noord Holland | Foto (c) Michiel Wijnbergh

Bediening centraliseren: veiliger, sneller en goedkoper

Om centrale bediening te realiseren, zocht de provincie naar een oplossing voor het versturen van data tussen de bediencentrale en de bruggen en sluizen, op een veilige en snelle wijze. Een oplossing in de vorm van onbelicht glasvezel.

Met behulp van Dark Fiber is er een netwerk gecreëerd dat door de provincie zelf ingericht en beheerd wordt. Opschalen wanneer dit nodig is, is dus geen probleem. Bovendien kan via real-time monitoring proactief geanticipeerd worden op incidenten op de verbinding, wat de betrouwbaarheid en beschikbaarheid verhoogt.

De netwerkoplossingen van Relined zijn betrouwbaar, schaalbaar, veilig en toekomstbestendig. Dankzij het Dark Fiber-netwerk komt de provincie niet voor verrassingen te staan.

Noord-Holland woont en werkt met water

 

Een provincie waar het fijn is om te zijn. Waar je met plezier woont, werkt en recreëert. Waar je snel en veilig van A naar B kunt komen. Waar altijd iets gebeurt. Dat is Noord-Holland. Dáár zetten zo’n 1.400 betrokken medewerkers zich dagelijks voor in, zo schrijft de provincie op haar website.

 

Zo ook de directie Beheer en Uitvoering. Deze directie is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van (vaar)-wegen, bodem, groen en openbare vervoersnetwerken. Het legt nieuwe wegen en vaarwegen aan en werkt voortdurend aan de verbetering van de doorstroming van verkeer.

 

Een goede infrastructuur is belangrijk voor een provincie.  Aan de ene kant kunnen inwoners hierdoor sneller en veiliger van A naar B, aan de andere kant wordt (vracht)vervoer over water gestimuleerd. Dit leidt tot een mindere belasting van wegen en het milieu, verbetert de doorstroming van het wegverkeer en biedt schepen het gemak van betere vaartijden en de mogelijkheid vlot door te kunnen varen. Kortom, grote voordelen voor alle (vaar)weggebruikers.

Gunning van de Europese aanbesteding aan Relined Fiber Network

De aanleg en het beheer van dit netwerk is door de provincie Noord-Holland uiteengezet in een Europese aanbesteding. Relined heeft deze aanbesteding gewonnen na een beoordeling op basis van de EMVI-criteria. De toekomstgerichtheid en prijs-kwaliteitverhouding van de inschrijving van Relined zorgden voor het verkrijgen van de definitieve gunning.

Als leverancier van Dark Fiber kreeg Relined in 2017 de opdracht om het ontwerp, waarmee 44 kunstwerken worden aangesloten, mogelijk te maken via een eigen netwerk van glasvezelverbindingen.

Sindsdien heeft Relined samen met de provincie en haar partners gezorgd voor het veilig opbouwen van een redundant netwerk van 900 kilometer aan Dark Fiber, waarvan bijna 200 kilometer aan nieuw aangelegde verbindingen.

Het ontwerp

Relined heeft voor de provincie een ontwerp uitgewerkt dat bestaat uit een backbone van verschillende ringen, verspreid over de provincie. Door deze ringstructuur blijft het netwerk functioneren als er, bijvoorbeeld door een breuk in een kabel, een route wegvalt.

Binnen het ontwerp zijn toekomstige wensen eenvoudig inpasbaar. Verschillende bruggen en sluizen zijn uitwisselbaar tussen verschillende ringen en binnen de ringen is ruimte gelaten voor eventuele toekomstige uitbreidingen. Indien nodig kan een locatie daardoor met hetzelfde gemak worden ontkoppeld.

De uitvoering

Met dank aan de ringstructuur is het netwerk aan kunstwerken in de provincie verbonden. Er zijn nu tientallen kunstwerken in Noord-Holland die door de bediencentrale worden aangestuurd; een aantal dat de komende jaren nog blijft groeien.

Voor de uitvoering heeft Relined samengewerkt met verschillende partijen, waaronder aannemer BAM. BAM verzorgde de aanleg van het netwerk, vaak uitdagende trajecten door water en langs drukke verkeersstromen.

Prinses-Amaliabrug-_Provincie-Noord-Holland
Prinses Amaliabrug | Provincie Noord-Holland

De samenwerking

Het aanleggen van het netwerk is – ondanks de roerige periode – voorspoedig verlopen. Dit met dank aan een transparante manier van communiceren en een pragmatische opstelling vanuit alle betrokken partijen.

Projectmanager Gerrie Teunissen omschrijft de samenwerking tussen de partijen als een gouden driehoek:

 

‘’Dankzij goede communicatie met aannemer BAM en de betrokkenheid van de provincie Noord-Holland hebben we het complete project volgens planning op kunnen leveren, ondanks de soms complexe situaties. De provincie dacht continu mee in zowel oplossing als uitvoering en dit gold ook voor BAM. We zagen problemen ruim op tijd aankomen, en waren in staat dit samen op tijd op te lossen.’’

 

Huidige status

Het glasvezelnetwerk is in oktober 2021 door Relined officieel opgeleverd aan de provincie. De ingebruikname van de overige kunstwerken gebeurt volgens planning van de provincie en haar partners. De verbinding is voor alle netwerken gereed: enkel de aansluiting van bediening ter plekke is nog nodig.

Momenteel zijn er 13 kunstwerken actief aangesloten op de centrale. Dit aantal neemt de komende jaren toe: verschillende kunstwerken worden tijdens renovaties en opknapbeurten omgezet naar centrale bediening. Het netwerk van Relined is er klaar voor!

Als samenwerkingspartner van de provincie Noord-Holland ontlasten we de organisatie waar mogelijk, en werken we door aan het bouwen van een toekomstbestendig netwerk ten bate van de hele provincie en haar inwoners.

Het resultaat

Een flinke efficiëntieslag: een bedienaar kan meerdere kunstwerken bedienen, de openingstijden kunnen worden verruimd en de doorstroom van water- en wegverkeer wordt verbeterd. Bovendien is de storingsgevoeligheid minimaal en is er een goede basis om in de toekomst uit te breiden.

Met kansen als het ontwikkelen van een ‘blauwe golf’ en verruiming tot 24/7 bediening is de provincie bovendien klaar voor de toekomst.

Met hulp van het Dark Fiber-netwerk van Relined kun jij er dus op vertrouwen dat je in Noord-Holland zowel per water als over de weg spoedig en veilig je bestemming kunt bereiken.

Meer weten over deze case of over Dark Fiber in het bijzonder? Neem gerust contact op!