Veiliger Internet dag

Online veiligheid voor bedrijven

Veiliger Internet dag, ook wel Safer Internet Day genoemd, bestaat sinds 2004 om in eerste instantie meer bewustzijn en veiligheid te creëren bij de online bezigheden van jongeren. Maar ook voor bedrijven is en blijft online veiligheid een belangrijk thema. De digitalisering heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen en de vraag naar digitalisering en connectiviteit lijkt geen grenzen te kennen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder online veiligheid voor bedrijven? Hebben we het dan over de veiligheid van de glasvezels in de grond of op locatie? De wijze van informatie versturen door de vezels? Of de manier waarop we onze bedrijfsinformatie beschikbaar stellen voor onze medewerkers?

Het korte antwoord op bovenstaande vragen is: ja. Dat allemaal. En meer.

Relined heeft door de jaren heen veel verschillende onderdelen van digitale veiligheid uitgebreid beschreven in haar blogs. Ter ere van de ‘Veiliger Internet dag’ nemen wij u graag nog eens mee langs de verschillende facetten met betrekking tot dit thema.

Redundantie

Laten we beginnen met de kabels, deze bevinden zich veelal in de grond of in enkele gevallen in hoogspanningsmasten. Deze kabels liggen veilig afgeschermd voor het grote publiek. Maar wat nu als er graafwerkzaamheden zijn en één van deze kabels wordt geraakt? Of dat er onderhoud gepleegd moet worden aan deze kabel? Heeft u dan een alternatief om te zorgen dat uw bedrijfsprocessen niet in gevaar komen? Of kan (een deel van) uw bedrijfsproces doorlopen zonder deze verbinding?

Wanneer u gekozen heeft voor glasvezel kan het ook van belang zijn dat uw netwerk, bijvoorbeeld bij een kabelbreuk, altijd beschikbaar blijft. Wanneer bedrijfskritische processen in gevaar dreigen te komen wanneer uw netwerk niet bereikbaar is, is het verstandig na te denken over redundantie. Dit betekent dat uw netwerk via een andere route toch beschikbaar blijft. In onze blog ‘Redundantie: essentieel als u afhankelijk bent van uw netwerk’ leest u alles over een redundant netwerk.

 

Een redundante verbinding

Encryptie

Dan is er nog de manier waarop de informatie verstuurd wordt door de glasvezels. Van de term encryptie hebben we allemaal al wel eens gehoord. De zogenaamde ‘versleutelde’ berichten. Misschien is het wat minder bekend dat dit ook op glasvezel niveau kan. We spreken dan over optische encryptie. Het grote voordeel hiervan is, is dat alle bovenliggende processen hiermee direct beveiligd zijn. Is het voor uw organisatie noodzakelijk of gewenst om encryptie toe te passen? Wellicht omdat u werkzaam bent in een zorg-, overheids- of financiële instelling? Lees dan eens onze blog ‘Uw Dark Fiber-verbinding nóg veiliger met encryptie’.

Encryptie

AVG

Tenslotte zouden we nog wat willen zeggen over de veiligheid van data en dataverkeer. Wanneer u als organisatie informatie verzamelt (denk aan cookies via een website) en bewaart (denk aan klant- en contactgegevens) moet deze opslag aan bepaalde voorwaarden voldoen. Al deze voorwaarden zijn sinds mei 2018 vastgelegd in de voor ieder bedrijf geldende wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), internationaal ook wel General Data Protection Regulation (GDPR) genoemd. In onze blog: ‘AVG-proof met Dark Fiber en encryptie?’ leggen we, stap voor stap, uit waar deze aan moet voldoen en welke keuzes er voor u als organisatie zijn om dit zo optimaal mogelijk te laten zijn.

AVG

Mocht u, naar aanleiding van bovenstaande, verder willen praten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op per mail of bel ons salesteam.