Week van het Werkgeluk

Wat maakt jou werkgelukkig?

Voor veel mensen is werkgeluk een te abstract, ongrijpbaar, vaag, of zweverig begrip. Het is ‘slechts een gevoel’. Misschien is het er wel, maar sta je er niet bij stil. Werkgeluk betaalt immers niet de rekeningen aan het eind van de maand…

Werkgeluk is belangrijk voor een organisatie, want een gelukkige medewerker is over het algemeen productiever. Bovendien word jij toch ook liever omringd door mensen die lekker in hun vel zitten? In de Week van het Werkgeluk staan we hierbij stil. Op welke manier ervaar jij werkgeluk?

Werkgeluk per persoon, situatie of locatie

Zo’n vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden: geluk is een behoorlijk persoonlijk onderwerp. Het is niet zoiets als een gesprekje over het weer, of de avonturen van je huisdier.

Werkgeluk: je vindt er iets van, je hebt er een bepaald gevoel bij. Misschien kun je het niet altijd onder woorden brengen.

Omdat werkgeluk, bewust en onbewust, een behoorlijke impact kan hebben op je leven is het belangrijk om hier juist wél bewust mee bezig te zijn. Want jouw definitie van werkgeluk is misschien wel anders dan die van je partner of van je collega. En juist omdat het zo verschilt, is het goed om hier meer bij stil te staan.

 

Werkgeluk is…

Vaak is werkgeluk een samenhang tussen werk en privé. Als je privé lekker in je vel zit, dan werkt dat vaak ook professioneel door.

Soms komt werkgeluk uit kleine dingen: verbinding vinden met je collega’s, interesse hebben in elkaar, een collega met problemen een helpende hand bieden of zelf gesteund worden als je ergens tegenaan loopt. En hoe fijn het dan is als dat werkt.

Binnen een grote organisatie is men soms geneigd om het persoonlijke aspect uit het oog te verliezen. Medewerkers worden dan nummers, of poppetjes op een bepaalde positie. Maar deze collega’s zijn meer dan alleen medewerkers: het zijn stuk voor stuk mensen met persoonlijkheid, dromen, doelen en wensen. Allemaal met een eigen achtergrond, ervaring, eigen normen en waarden en eigen doelen. Hetgeen wat verbindt is het bedrijf waar ze voor werken. Aandacht voor de persoon speelt een grote rol in werkgeluk.”

 Werkgeluk stimuleren

Veel grote organisaties kennen tegenwoordig een happiness manager: iemand die bezig is met het geluk van de medewerkers en het voorzien in de behoeftes van de medewerkers. Een happiness manager is verantwoordelijk voor het bedenken van initiatieven die het werkgeluk vergroten en ontwikkelt hiervoor een beleid.

Maar… is werkgeluk vast te leggen in een beleid? En hoe ziet zoiets er dan uit?

Werkgeluk is geen beleid, maar een levend proces. Het zijn de medewerkers die invullen wat werkgeluk precies is; het gaat immers over hun geluk. En wat betekent werkgeluk voor jou? Een rondvraag op de afdeling geeft mooie voorbeelden van aspecten die bijdragen aan het werkgeluk. Welke aspecten herken jij?

  • Vertrouwen
    Vertrouwen ontvangen en krijgen is belangrijk. Vertrouwen is de basis van vrijheid, zelfstandigheid en een goede samenwerking. Maar vertrouwen is ook nieuwe dingen proberen, die niet meteen goed hoeven te gaan en erop kunnen vertrouwen dat je jezelf verbetert of hulp krijgt om iets wél een succes te maken. Hoe fijn is het als je erkend wordt in je kunnen, dat een ander ziet wat jij kunt zonder dat je het zelf doorhebt?
  • Flexibiliteit
    Met vertrouwen als stevige basis is er veel ruimte voor flexibiliteit, ruimte en vrijheid in je werk. Flexibiliteit in het inplannen van verlof en vakantie, maar ook met het indelen van eigen uren. Naast werknemer dus ook voetbaltrainer, overblijfouder en vrijwilliger in het buurthuis kunnen zijn.
  • Waardering
    Een bijdrage leveren die ertoe doet, dat is waar je het voor doet. Waardering van een tevreden klant, erkend worden in jouw kunnen, jezelf verder mogen ontwikkelen en blijven doorgroeien.Waardering zit ‘m soms in kleine dingen, zoals een compliment of een goed gesprek. Het gaat niet altijd om het duurste kerstpakket; uit een handgeschreven persoonlijke boodschap op een kerstkaart heeft soms een grotere impact.
  • Sociale veiligheid
    Een groot deel van de dag ben je werknemer; soms zie je je collega’s vaker dan je eigen vrienden of familie. Sociale veiligheid is daarom heel belangrijk. Het gevoel dat collega’s op je ‘passen’, er een positieve energie heerst waar gelachen wordt.

Werkgeluk is een breed begrip. Het is goed om zo nu en dan stil te staan bij wat jou gelukkig maakt in je werk en wat vooral niet. Werkgeluk betaalt misschien niet direct je rekeningen aan het eind van de maand, maar verlaagt wel je maandelijkse lasten.