Relined biedt met system integrator Arcadiz de beste connectiviteit aan Rotterdamse afnemer

Voor de aanleg en het beheer van een ethernetverbinding met hoge bandbreedte, lage latency en een goede beveiliging en privacy kom je snel uit bij system integrators als Arcadiz. Relined Fiber Network werkt hiermee nauw samen. Zo ook voor onze gezamenlijke Rotterdamse afnemer.

De klant zocht een betrouwbare en snelle verbinding, welke hij wilde inzetten voor meerdere diensten. Eén met hoge bandbreedte, lage latency en een hoge mate van veiligheid middels encryptie. Dark Fiber is daar zeer geschikt voor omdat de klant een eigen glasvezelverbinding krijgt, volledig in eigen beheer, waarmee aan alle wensen kan worden voldaan. Arcadiz en Relined trokken vervolgens samen op. Tijdens het gehele ontwerp, van glasvezelaansluiting tot de inrichting hiervan, werd continu met elkaar geschakeld. Alles om gezamenlijk de beste oplossing voor de klant te vinden.

Samenwerking System Integrator en Relined

De system integrator die zijn klanten een complete dienst wil leveren, moet op zijn toeleveranciers kunnen vertrouwen. In het hele proces, van ontwerp tot implementatie en beheer van breedbandnetwerken, trekt de system integrator met zijn leveranciers op om de beste oplossing voor de eindklant te realiseren. Al vele jaren, en bij veel klanten, is Relined die partij voor Arcadiz.

De Blaak in Rotterdam is misschien wel de straat met de meest grootstedelijke uitstraling van Nederland. Van metrostation Beurs op de hoek en de Coolsingel tot het trein- en metrostation Blaak een goede 500 meter verderop; overal vind je er langs de zesbaansweg hoge kantoorgebouwen van o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen en de Kamer van Koophandel.

Dat is niet anders op het nabij gelegen plein waar de kubuswoningen, hoge appartementencomplexen, nog meer kantoorgebouwen en uiteraard de prachtige Markthal het beeld bepalen. Hoe mooi ook, het is een versteende omgeving. Niet echt de plek om je schop in de grond te steken om een glasvezelkabel aan te leggen.

Maatwerkoplossingen

Toch is dat de vraag die Arcadiz kreeg van een klant die een betrouwbare en snelle verbinding zocht met een hoge bandbreedte en lage latency. Arcadiz is een netwerk integrator met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen, aanleggen, monitoren en onderhouden van telecomnetwerken in de Benelux. Arcadiz bouwt maatwerkoplossingen voor zijn klanten, die vooral vragen om bandbreedte en veiligheid.

“Onze klanten hebben vaak specifieke wensen, denk aan de encryptie van data of databasesynchronisatie tussen datacenters”, zegt Walther van Oorschot, keyaccountmanager bij Arcadiz. “Onze klanten vragen daarom om een dedicated netwerk voor henzelf. We huren die in bij partners als Relined om daarmee een maatwerkoplossing te bouwen voor onze klanten.”

Vooral grote, internationale bedrijven en organisaties weten Arcadiz te vinden. Banken bijvoorbeeld, farmaceuten, telecomproviders en universiteiten, voor wie een hoge bandbreedte, lage latency en geografische redundantie belangrijk is. En betrouwbaarheid: “Zij verwachten vijf of zes 9’s aan beschikbaarheid, dus een uptime van 99,9999 procent. Dat maakt dat je kwalitatieve apparatuur en fiber moet leveren die niet storingsgevoelig is.”

Klantcase Arcadiz

“Er is bovendien een toenemende vraag naar bandbreedte, bijvoorbeeld omdat steeds meer in de cloud wordt gewerkt en voor Big Data die al dan niet in een private cage in een datacenter wordt verwerkt”, zegt Van Oorschot. “Net als voor de ondersteuning van het primaire bedrijfsproces zoals dealing en trading, die ook bijzonder tijdkritisch zijn.”

Snel en veilig handelen

Dat geldt ook voor de nieuwe klant van Arcadiz, een internationaal handelshuis op een zeer competitieve markt dat zich heeft losgeweekt van het moederbedrijf en nu kantoor houdt in een van de kantoren aan de Blaak in Rotterdam. Wat ook betekent dat zij zich in alles zelf moeten voorzien, van een goede ethernetverbinding tot een connectie met twee datacentra.

“In algemene zin kiezen klanten voor Dark Fiber als ze een volledig privé netwerk willen hebben. Dat heeft te maken met beveiliging en flexibiliteit. Als je meerdere diensten wil gebruiken is dat makkelijk als je je eigen fiber hebt”, zegt Van Oorschot. Dark Fiber is daar zo geschikt voor, omdat de klant een ‘eigen’ glasvezelverbinding krijgt. Het is een privé verbinding waar niemand anders bij kan komen. Een hoge bandbreedte, privacy en veiligheid zijn hierbij een gegeven.

“Deze klant wilde op het Dark Fiber gebruik maken van encryptie en Fiber Channel, een speciaal protocol voor databasesynchronisatie en -replicatie, en meerdere ethernetverbindingen met een hoge bandbreedte. Ook een lage latency was van belang. In hun competitieve markt willen ze als eerste de goederen kunnen kopen en dat gaat om milliseconden. En de verbinding moest redundant zijn, via twee verschillende routes lopen, voor extra veiligheid.”

Relined Fiber Network

Arcadiz koos voor Relined als supplier van het Dark Fiber. “Omdat we goede ervaring hebben met hun beschikbaarheid en zekerheid enmdat Relined weinig verstoringen heeft in het netwerk. Over het algemeen liggen hun glasvezels langs het spoor, waar graven niet wordt gewaardeerd. Als er toch planned maintenance is, worden we ruim van tevoren gewaarschuwd, zodat we maatregelen kunnen treffen en onze klanten gebruik kunnen blijven maken van onze dienstverlening.”

“Ook de prijs is belangrijk. Relined is niet de goedkoopste of de duurste, maar heeft wel een goede combinatie van prijs en kwaliteit. Je kan wel goedkoop inkopen, maar die besparing wordt vaak teniet gedaan in de operationele fase. Als laatste, afspraken maken met Relined gaat gewoon goed. Ze komen beloften na en communiceren goed.”

Met Relined maakte Van Oorschot het ontwerp voor het nieuwe netwerk. “Relined heeft het hele project gemanaged. Met de eindklant en een aannemer verrichtte Relined een site survey om te kijken hoe de aansluiting bij het kantoor mogelijk was. Daarna verzorgden ze de Dark Fiber-verbinding: wat is de beschikbare infrastructuur, hoe kunnen we de Dark Fiber geografisch scheiden? Ook heeft Relined het vergunningentraject verzorgd.”

Omdat de nieuwe klant zelfstandig verder ging en zijn data verhuisde naar twee andere datacentra – een tweede datacentrum voor extra zekerheid – moest ook dat worden opgelost.

“We hebben daarvoor eerst met Relined gekeken bij welke datacentra Relined al Dark Fiber heeft liggen. Als je niet hoeft te graven scheelt dat veel tijd en geld. Uiteindelijk hebben zij de klant Bytesnet in Rotterdam en NorthC Datacenters in Delft geadviseerd. Daarbij is de geografische afstand goed, wat gunstig is voor een lage latency, en zijn het volledig geografisch en inpandig gescheiden routes. We hebben de nieuwe datacenters parallel opgebouwd en daarna dienst voor dienst vanuit het oude datacenter overgeschakeld. Daarvoor hebben we tijdelijk een verbinding van Relined tussen de nieuwe en oude datacentra kunnen gebruiken, zodat we alles gefaseerd hebben kunnen migreren.”

Om te garanderen dat de klant altijd verbinding heeft met zijn nieuwe datacenters heeft Relined vanuit het hoofdkantoor aan de Blaak een verbinding met het datacenter in Delft en het datacenter in Rotterdam aangelegd. Tussen die twee datacenters zijn twee geografisch gescheiden connecties gemaakt. Ongeacht welk deel van de verbinding er mogelijk uitvalt, er blijft altijd een ring over. De verbinding tussen de datacenters is hiermee altijd geborgd.

Drie maanden na de aanleg van de verbinding via Dark Fiber kijkt Van Oorschot tevreden terug.

“De gehele migratie naar de datacentra is afgerond en onze klant kan haar vernieuwde infrastructuur inzetten ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Dit onder meer dankzij de goede samenwerking met Relined, met wie we het gehele project gezamenlijk hebben opgepakt. Door communicatielijnen kort te houden en tijdig de betrokkenen te informeren konden we eventuele vertragingen tot een minimum beperken, zeker tijdens de uitdagende tijden die Covid-19 met zich meebracht.”