Relined en GasLINE werken samen bij het vermarkten van hun glasvezelinfrastructuren

Vianen, 21 september 2022: Relined Fiber Network en GasLINE bundelen hun krachten om hun dark fiber netwerkcapaciteiten aan beide zijden van de grens, en directe glasvezelverbindingen vanuit Duitsland naar Nederland, te vermarkten. Beide netwerken zijn nauw verweven in hun respectievelijke landen. De samenwerking is gericht op het benutten van verkoopkansen die ontstaan wanneer klanten in beide landen dark fiber routes nodig hebben.

Relined is in 2003 opgericht met een duidelijke missie die inmiddels tot ver buiten de Nederlandse grenzen reikt. In 2021 ging het bedrijf al een uitgebreide samenwerking aan met Energinet, de Deense gas- en elektriciteitsleverancier. Nu, nog geen jaar later, heeft het in GasLINE, een gevestigd infrastructuurbedrijf in Duitsland, een nieuwe samenwerkingspartner gevonden. Beide bedrijven passen qua missie en strategie goed bij elkaar: zij leasen dark fiber netwerken en nemen een neutrale positie in op het gebied van carrier wholesale. Door de samenwerking met GasLINE versterkt Relined haar positie op de Duitse markt.

GasLINE is in 1996 opgericht door verschillende gastransport- en regionale distributiebedrijven. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een van Duitslands toonaangevende aanbieders van glasvezelinfrastructuur. Het bedrijf beschikt over een landelijk dekkend glasvezelnetwerk van meer dan 32.000 km, dat tot 2024 met nog eens 4.000 km zal worden uitgebreid. Een groot deel van GasLINE’s eigen glasvezelkabel wordt naast gasleidingen geïnstalleerd, wat zorgt voor een verhoogde veiligheid tegen fysieke gevaren.

Het primaire doel van Relined is het leveren van netwerkcapaciteit aan de telecommunicatiemarkt met behulp van gehuurde glasvezelnetwerken die eigendom zijn van publieke- en private organisaties en andere carriers. Door deze netwerken effectief te benutten en te vermarkten kan Relined een duurzame bijdrage leveren aan de snelle digitale groei van de economieën in Nederland, Denemarken en Duitsland.

“Wij zijn erg verheugd met de samenwerking met GasLINE, een partner in ons buurland die op eenzelfde manier netwerk ter beschikking stelt en daarmee extra waarde creëert. Wij zijn er van overtuigd dat door meer samenwerking tussen verschillende netwerken en verschillende landen, en het benutten van de kansen die dat biedt, we op een verantwoorde wijze kunnen bijdragen aan de verdere digitalisering”, aldus Kristel Landa, CEO van Relined Fiber Network.

Toegevoegde waarde van de samenwerking

Door de samenwerking met GasLINE krijgt Relined toegang tot het netwerk van GasLINE in Duitsland. Het gebruik van beide netwerkinfrastructuren betekent dat de bedrijven netwerkcapaciteit kunnen aanbieden aan internationale carriers – bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Frankfurt/Main of tussen Amsterdam en Hamburg, of zelfs tot aan de Poolse of Deense grens. “Met GasLINE in het partnerportfolio van Relined ontstaan veel mogelijkheden om gezamenlijk een deel van de internationale netwerkbehoefte van onze klanten te vervullen en daarmee kunnen beide partijen hun marktpositie versterken”, aldus Kristel Landa over de synergie.

“Voor GasLINE is deze samenwerking interessant omdat wij hierdoor routes naar Amsterdam kunnen aanbieden op de internationale telecommarkt. Amsterdam is een belangrijk internationaal telecomknooppunt en ook AMS-IX is een internationaal relevante internet exchange. Naast Amsterdam kan GasLINE haar klanten ongeveer 14.000 kilometer netwerk in Nederland en 5.500 kilometer in Denemarken aanbieden en daarmee gewenste grensoverschrijdende verbindingen bieden”, aldus Wolfram Rinner, directeur van GasLINE GmbH & Co. KG, die het voordeel van de samenwerking benadrukt vanuit een verkoop perspectief.