Prinses Amaliabrug aangesloten op Dark Fiber van Relined

De oplevering van de Prinses Amaliabrug is gereed! De compleet vernieuwde brug in de Provincie Noord Holland wordt vanaf heden centraal aangestuurd vanaf de bediencentrale in Heerhugowaard via het Dark Fiber netwerk van Relined Fiber Network.

In 2017 heeft Relined Fiber Network de aanbesteding van de Provincie Noord-Holland gewonnen om 44 bruggen en sluizen aan te sluiten op Dark Fiber. Voor de aansluiting van de bruggen en sluizen zijn een drietal ringen ontworpen waarop de objecten redundant worden aangesloten op het Dark Fiber netwerk. Deze ringen zijn zo ontworpen dat toekomstige wensen eenvoudig inpasbaar zijn. Zo zijn verschillende bruggen en sluizen uitwisselbaar tussen verschillende ringen en is in de ringen ruimte gelaten voor eventuele toekomstige uitbreidingen.

In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan de bouw van de ringenstructuren en inmiddels zijn de werkzaamheden hiervoor zo goed als afgrond. De bruggen en sluizen zullen nu gefaseerd op deze ringen worden aangesloten. De Prinses Amaliaburg is de derde brug (na Stolperophaalbrug en Zijperbrug), die is aangesloten op het Dark Fiber netwerk. Deze bruggen zijn verbonden met de bediencentrale in Heerhugowaard waar ze centraal worden aangestuurd.

De Provincie Noord Holland heeft gekozen voor het centraal bedienen van de bruggen en sluizen om het vervoer over het water te stimuleren en de belasting voor de wegen, inclusief provinciale, te verminderen. Het project wordt in samenwerking met Engie, voor de inrichting van de centrale bediening, en Relined, voor het aanleg van het Dark Fiber netwerk, uitgevoerd. De komende jaren worden de overige objecten gefaseerd aangesloten op het netwerk.

Officiële opening

Donderdag 12 september is de officiële opening. Gedeputeerde Adnan Tekin opent de Prinses Amaliabrug in Westknollendam en overhandigt het oude naambordje van de brug (voorheen Beatrixbrug genoemd) aan de Historische Vereniging Wormerveer. Het groot onderhoud aan de brug heeft een jaar geduurd. Bijzonder is dat tijdens dit jaar gebruik werd gemaakt van een tijdelijke, demontabele en beweegbare brug.