De belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van telecom in 2020

02-01-2020

De belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van telecom in 2020

De wereld van telecommunicatie is er één die nooit stilstaat. Het is een wereld waarin verandering een constante factor is en nieuwe trends, ontwikkelingen en technologieën als paddenstoelen uit de grond schieten.

Digitalisering van organisaties is in 2020 nog altijd een van de belangrijkste ontwikkelingen. Bedrijfsprocessen worden digitaal, het ‘moderne werken’ wordt eerder regel dan uitzondering, data moeten overal en het liefst altijd beschikbaar zijn én deze data worden steeds vaker extern opgeslagen. Dit dient alle te gebeuren op veilige en verantwoorde wijze. Gevolg hiervan is dat ook cybersecurity dit jaar nog meer prioriteit zal krijgen. Andere ontwikkelingen zullen ondermeer plaatsvinden op het gebied van Internet of Things, Edge Computing, 5G en duurzaamheid binnen organisaties.

Wij zetten een aantal trends en ontwikkelingen voor u op een rijtje.

Trend 1: Digitalisering nog in volle gang

Digitalisering speelt nog altijd een grote rol, zowel privé als binnen het bedrijfsleven. In ons privéleven juichen we het toe, maar binnen het bedrijfsleven heeft het wel wat voeten in de aarde. Digitalisering kost namelijk tijd en is niet binnen enkele maanden geregeld.

Toch worden bedrijven tegenwoordig min of meer gedwongen om er mee aan de slag te gaan. Niet alleen omdat de samenleving het verwacht, maar óók omdat bedrijfsprocessen op deze wijze zo efficiënt en futureproof mogelijk ingericht kunnen worden. Bovendien wordt werknemers hiermee de mogelijkheid geboden thuis of onderweg te kunnen werken (bijvoorbeeld met behulp van IP-VPN of Dark Fiber).

Ook bij overheidsinstellingen gaat digitalisering een steeds grotere rol spelen. Door te digitaliseren binnen de zorg kan bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige zorg geboden worden. Digitale dossiers zijn 24/7 beschikbaar en diagnoses kunnen sneller gesteld worden, met effectievere behandelingen als gevolg (lees meer over digitalisering binnen de zorg in onze klantcase Deventer Ziekenhuis).

Ook binnen het onderwijs worden digitale middelen steeds vaker ingezet. Op deze manier kan onderwijs op maat geleverd worden en kunnen leerlingen in hun eigen tempo leren (lees meer over digitaal onderwijs in onze klantcase Art of Automation).

Trend 2: Meer focus op cybersecurity

Bovenstaande trend zorgt ervoor dat de hoeveelheid data die we verzenden jaarlijks immens groeit. Helaas nemen cybercriminaliteit en securityincidenten in dezelfde mate toe.

Dat is in 2019 weer gebleken. 2019 gaat zelfs de geschiedenis in als het jaar met de meeste digitale lekken en datahacks ooit. (Bron: AP (cijfers) en Computable).

Afgelopen jaar stond – na invoering van de AVG – al in het teken van gegevensbescherming en cybersecurity. Dit jaar zal die focus nóg groter zijn. Bedrijven en overheidsinstellingen dienen hun security onder de loep te nemen, ervoor te zorgen dat deze altijd up-to-date is.

Als bedrijf kunt u het zich niet veroorloven dat data in verkeerde handen komen. Dit kan leiden tot zowel imagoschade als financiële schade. In onze blog leest u hoe data en dataverkeer kunt beveiligen met behulp van Dark Fiber en encryptie.

Trend 3: Transparantie op het gebied van dataverwerking

Ook transparantie speelt een grote rol in 2020. Steeds vaker moeten organisaties permanent aan kunnen tonen in control te zijn. Consumenten worden zich namelijk steeds meer bewust van de waarde van hun persoonlijke gegevens, helemaal na invoering van de AVG. Zij willen dat organisaties kunnen aantonen dat zij op zorgvuldige wijze omgaan met persoonsgegevens en andere vertrouwelijke informatie en dat zij dus handelen volgens de wettelijke richtlijnen van de AVG. Ook hier komt gegevensbeveiliging om de hoek kijken.

Trend 4: Duurzaamheid

Duurzaamheid: waar het vroeger slechts een pré was als een bedrijf zich ermee bezighield, is het tegenwoordig een vereiste. Consumenten vragen steeds vaker om maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en overheden. We zijn bewuster geworden van de gevolgen van onze manier van leven en werken, met name voor ons klimaat. In 2020 zullen bedrijven en overheden er nog meer aan doen om hun processen te verduurzamen.

Digitalisering draagt hier haar steentje aan bij, omdat bedrijven hierdoor veel minder papier gebruiken. Ook datacenters worden steeds ‘groener’, het energieverbruik wordt steeds vaker verduurzaamd.

Trend 5: Het internet der dingen – Internet of Things (IoT)

Internet of Things staat voor alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Het opzetten van een Internet of Things-netwerk wordt steeds laagdrempeliger, met als gevolg dat er in 2020 naar schatting zo’n 30 miljard apparaten wereldwijd verbonden zijn met het internet. Dit verhoogt de efficiëntie van apparaten en diensten en is dé manier om kosten te besparen binnen een organisatie.

Internet of Things kan op vele manier toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan smart cities, waarbij met behulp van deze techniek wordt doorgegeven of parkeerplaatsen vrij zijn (wat onnodig rondrijden voorkomt) of prullenbakken vol zijn (zodat vuilnis op efficiëntere wijze opgehaald kan worden). Later zullen wij hier nog een artikel aan wijden.

Trend 6: Edge computing

Edge computing gaat gepaard met Internet of Things. Het is een ontwikkeling die in 2020 zeker een grote rol gaat spelen. Omdat het veel tijd en bandbreedte kost om data te versturen naar en op te slaan in de cloud, zal door bedrijven komend jaar steeds vaker edge computing (letterlijk rekenkracht op de rand van het netwerk) ingezet worden.

De devices waar we mee werken zijn tegenwoordig allemaal verbonden met het internet (IoT). Met behulp van edge computing worden deze apparaten voorzien van rekenkracht dichtbij, zodat data kan worden geanalyseerd en verwerkt op locatie. Dit scheelt vertraging in communicatie en opslag in de cloud. Hierdoor kan sneller geanalyseerd worden voor real-time toepassingen.

Of de cloud zal verdwijnen? Zeker niet. Vaak zal een combinatie van beide gehanteerd worden binnen bedrijven en organisaties afhankelijk van de toepassing.

Trend 7: 5G

2020 wordt het jaar van 5G. De opvolger van 4G wordt komend jaar namelijk geïntroduceerd. 5G is veel sneller dan zijn voorganger en biedt meer capaciteit. Daarnaast maakt 5G de vertraging tussen het verzenden en het ontvangen van data zo goed als onmerkbaar, wat ontzettend veel kansen biedt op het gebied van nieuwe toepassingen en technologieën op het gebied van automatisering. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens, bediening van huishoudelijke apparaten (IoT) en e-health (voor gezondheidszorg). Organisaties kunnen met bovenstaande methodes efficiënter te werk gaan. En hiermee zowel tijd als kosten besparen.