Smart city: hoe wordt een stad een slimme stad?

23-03-2020

Smart city: hoe wordt een stad een slimme stad?

Slim wonen, het is een topic dat wekelijks, misschien wel dagelijks in het nieuws voorbijkomt. De overheid wil binnen een aantal jaren een heel netwerk van digitale steden uitgerold hebben in ons land. Zo ook in uw stad.* Niet zo gek dus dat het thema smart cities hoog op de agenda staat bij u. U kunt ook niet anders, aangezien uw stad steeds sneller groeit. U kampt met uitdagingen rond energieverbruik, mobiliteit, duurzaamheid, gezondheid én leefbaarheid. En om deze uitdagingen aan te kunnen gaan, slaat u met andere instellingen, bedrijven en burgers de handen ineen voor het opzetten van een smart city.

Maar wat is nu precies een smart city? En hoe creëert u die stevige, digitale ruggengraat die nodig is om smart cities te kunnen realiseren én te sturen? Wij vertellen u er alles over in deze blog.

Definitie van Smart city, oftewel slimme stad?

Een smart city (slimme stad) is een stad (of regio, gemeente, dorp of wijk) die beheerd en bestuurd wordt met behulp van slimme informatietechnologie en het Internet of Things (internet der dingen). Een technologie wordt in dit geval als ‘slim’ gezien als deze dingen kan waarnemen met behulp van sensoren en zelf vervolgstappen kan nemen.

Het doel van smart cities is de leefbaarheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en welzijn van een stad (of dorp, gemeente of wijk) vergroten. Smart city oplossingen worden ingezet om uitdagingen op het gebied van milieu en energieverbruik aan te gaan. Tevens worden ze ingezet ter ondersteuning van de levenskwaliteit en de veiligheid van de inwoners van een stad.

5 succesvolle smart city oplossingen

  • Slimme afvalcontainers, die via een draadloos netwerk aangeven dat ze bijna vol zijn. Dit zorgt ervoor dat de vuilniswagen enkel die kant op rijdt als het écht nodig is. Bovendien kunnen bewoners die gebruikmaken van de container via een app checken of een container vol zit, zodat zij niet onnodig hoeven te sjouwen met hun afval.
  • Slimme stoplichten, sensoren en camera’s, ter verbetering van de doorstroming van het verkeer. Alle gegevens die verzameld worden, helpen mee met het effectief beheren van de stroom van mensen, voertuigen en fietsen. Dit zorgt voor minder file en voor een betere luchtkwaliteit.
  • Apps die helpen met het vinden van parkeerplaatsen en elektrische laadpalen die vrij zijn. Dit voorkomt onnodig rondrijden door een stad. Een voordeel voor zowel de burger als het milieu! Een derde van het verkeer in een stad, is namelijk zoekverkeer.
  • Straatverlichting die enkel brandt als het druk is op straat en als er iemand langsloopt. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt ook voor een gevoel van veiligheid. Dit kan ook doorgevoerd worden binnen bedrijven en woningen.
  • Sensoren in het riool en op peilbuizen voor grondwater. Indien de weersvoorspellingen slecht zijn, kan vooraf geschakeld worden om wateroverlast op straten te voorkomen.

Hoe werkt het?

Data, dat is waar het om draait. Om een stad ‘beter’ te maken, dienen data verzameld te worden. En om deze data te kunnen verzamelen, worden onderdelen van een stad met elkaar verbonden via een netwerk van sensoren. De motor hierbij is het internet der dingen, oftewel Internet of Things. Internet of Things staat voor alle apparaten die verbonden zijn met het internet. En in een slimme stad zijn dit er heel wat. De data die deze apparaten opleveren, worden ingezet om een stad zo efficiënt mogelijk te sturen.

Dark Fiber: de backbone van elke smart city

Zo’n netwerk vol sensoren, slimme apparaten en een heleboel data vraagt om goede connectiviteit, een stevige digitale ruggengraat. Oftewel een betrouwbare IT-infrastructuur die ervoor zorgt dat alles probleemloos, veilig en snel verloopt. Want u kunt nog zulke mooie plannen hebben voor uw stad, gemeente of dorp, zonder de basis komt u niet ver.

Dark Fiber is hiervoor een goede basis. Met Dark Fiber creëert u een eigen verbinding tussen verschillende locaties. Eigen, omdat Dark Fiber glasvezel betreft waar nog geen actieve apparatuur op aan is gesloten. De belichtingsapparatuur dient u zelf aan te schaffen en hier heeft u alle vrijheid in. U bepaalt zelf welke diensten u over de verbinding transporteert en hoeveel bandbreedte u per dienst toewijst. Zo kunt u in de toekomst ook eenvoudig opschalen en tussentijds bandbreedtes aanpassen om pieken in uw netwerk op te vangen. Dark Fiber biedt bovendien zeer veilige, stabiele en snelle verbindingen.

En dit is wat u nodig heeft om een slimme stad draaiende te houden!

Relined Fiber Network

Relined Fiber Network is leverancier van Dark Fiber. Samen met preferred suppliers beschikken we in Nederland en Duitsland over een landelijk dekkend Dark Fiber netwerk van 30.000 km aan hoogwaardige glasvezelinfrastructuur. We werken in Nederland samen met diverse lokale en provinciale partnerglasvezelnetwerken. Deze zijn verbonden aan ons netwerk. Op deze manier kunt u optimaal gebruikmaken van de bestaande glasvezelnetwerken en zijn vele locaties, zoals datacenters, kantoren en zorginstellingen bereikbaar. Wij bieden een hoge mate van fijnmazigheid door heel het land en ons netwerk is zeer goed vertegenwoordigd in verschillende grote steden.

Wij denken graag oplossingsgericht met u mee over het opzetten van een schaalbare, betrouwbare en toekomstgerichte netwerkinfrastructuur. Bij Relined kiest u voor betrouwbaarheid (ISO 27001), flexibiliteit, ‘afspraak is afspraak’ en kwaliteit (ISO 9001).

Wilt u meer informatie? Edwin de Steenhuijsen Piters, specialist binnen dit segment, bespreekt graag de mogelijkheden binnen uw overheidsinstelling met u. U kunt ons telefonisch bereiken op +31 (0)347 358 010 of een e-mail sturen naar sales@relined.eu.

*Voor het gemak gaan we nu even uit van een stad, maar het kan natuurlijk ook om een gemeente, dorp of wijk gaan)