Relined Fiber Network al 15 jaar verbindend

24-05-2018

Dit jaar bestaat Relined 15 jaar en daar zijn we trots op!

nieuws relined 15 jaar jubileum

Dit jaar bestaat Relined 15 jaar en daar zijn we trots op! De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van groei; in omzet, klanten én netwerk. Van een bescheiden Nederlandse organisatie groeiden we uit tot een internationaal bekende speler met een netwerk in Nederland en sinds dit jaar ook in Duitsland (Frankfurt).

Relined werd opgericht in 2003, toen nog – heel Hollands – uitgesproken als Ree-lie-net. Ons doel was (en is) het onbenutte deel van de glasvezelnetwerken van ProRail en TenneT te vermarkten in de vorm van Dark Fiber. In 2003 was dit nog een relatief onbekend en duur product, dat maar door weinig bedrijven werd afgenomen. We waren toen een echte pionier, die Dark Fiber naar de Nederlandse markt bracht.

In 2003 was ProRail net begonnen met de aanleg van een eigen glasvezelinfrastructuur langs het spoor. Het zou nog tot 2012 duren, voordat het netwerk van ProRail gereed was. Onze eerste klant was Surfnet B.V. In de jaren die volgden, groeide onze organisatie langzaam maar gestaag mee met de groei van het glasvezelnet van ProRail.

Een belangrijk moment in de ontwikkeling van Relined is 2005. Toen verwierven we een eigen metronetwerk in de regio Amsterdam. Dit speelde een belangrijke rol in de ontsluiting van de snelgroeiende datacenterindustrie in deze metropool. Dit netwerk is op meerdere plaatsen op de glasvezelnetwerken van ProRail en TenneT gekoppeld. Klanten kunnen zo het sterk groeiende datacommunicatieverkeer tussen het internationale internetknooppunt Amsterdam en de rest van het land afhandelen.

Vanaf 2013 zag Relined een sterke toename van het aantal internationale klanten, dat actief is op de Nederlandse markt. Van 2007 tot 2017 groeiden we jaarlijks constant autonoom met meer dan 10%; de omzet steeg van  € 1.711.992,- (2007) tot € 7.327.091,- (2017). Met de uitbreiding van het aantal klanten professionaliseerden we ook onze dienstverlening. Daarbij bleven we – inmiddels onder de naam Relined Fiber Network – trouw aan onze missie. We doen waar we goed in zijn: het leveren van Dark Fiber, oftewel onbelichte glasvezel. Een volgende belangrijke stap was in 2017 met de toevoeging van capaciteit van het netwerk van BT in Nederland; een uitbreiding van het verhuurbare netwerk met 7.000 km.

Zo terugkijkend kan ik niet anders zeggen dan dat we het goed gedaan hebben met elkaar. En zeker zo mooi voor de toekomst zijn onze eerste internationale stappen, die we in 2018 zetten. In navolging van TenneT gaan we de Duitse markt op, te beginnen met een metronetwerk in het internationale knooppunt Frankfurt.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook onze internationale ambities samen waar gaan maken!

Jan Willem Tom
Algemeen Directeur