i3D.net

Unieke ligging zorgt voor efficiënte backbone-verbindingen

Naast verbindingen met een hoge mate van betrouwbaarheid en schaalbaarheid, was i3D.net op zoek naar een partij die deze ook op efficiënte wijze tot stand kon brengen. i3D.net is een managed hostingprovider gevestigd in Rotterdam en beheert een 793 Gigabit trans-Atlantisch netwerk, dat meer dan 8.250 fysieke servers in 16 datacenters wereldwijd verbindt. De diensten worden aangeboden vanuit twee eigen datacenters met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter in Rotterdam en 1.000 vierkante meter in Heerlen.

De locaties van i3D.net in Rotterdam en Heerlen bevinden zich direct naast het spoor.  Hierdoor konden ze op een relatief eenvoudige manier worden aangesloten op het landelijke netwerk van Relined.

Het netwerk van Relined heeft een unieke ligging langs de spoordijken van ProRail en in de hoogspanningsmasten van TenneT. Hiermee kunnen lange afstanden overbrugd worden tegen een lage demping.

Behoefte

Een schaalbaar en stabiel netwerk tussen de verschillende datacenterlocaties, tegen marktconforme tarieven. i3D.net is een doorlopend groeiende onderneming. Daarom hebben zij behoefte aan een netwerk waarvan de capaciteit op basis van vraag kan worden opgeschaald.

Oplossing

Dark Fiber verbindingen, die dankzij de ligging van de i3D.net-locaties in Rotterdam en Heerlen eenvoudig konden worden aangesloten op het netwerk van Relined. Middels het geografisch gescheiden netwerk zijn de datacenters redundant verbonden met de internet exchanges in Amsterdam en hiermee voorbereid op de toekomstige capaciteitsvraag.

De samenwerking tussen i3D.net en Relined ging in 2014 van start. De eerste vraag vanuit i3D.net ontstond vanuit een Dark Fiber oplossing tussen het datacenter in Rotterdam en een van de on-net backbone locaties van i3D.net in Amsterdam. Inmiddels heeft i3D.net het merendeel van haar backbone-transportlijnen binnen Nederland bij Relined Fiber Network ondergebracht.

Voordelen

  • Ligging in de spoordijken
  • Geografisch gescheiden routes
  • Marktconforme tarieven

“Het feit dat uitsluitend gecertificeerde aannemers in de buurt van de glasvezels mogen werken, zorgt voor een uitzonderlijke stabiliteit en veiligheid van het netwerk.”

Stefan Ideler,
CTO, i3D.net