Houd cybercriminelen weg bij uw organisatie: zorg voor een veilig netwerk

26-05-2020

Houd cybercriminelen weg bij uw organisatie: zorg voor een veilig netwerk

Onze maatschappij digitaliseert, uw organisatie of instelling hoogstwaarschijnlijk ook. Dit brengt vele gemakken met zich mee, maar ook risico’s. Veiligheidsrisico’s bijvoorbeeld. Cybercriminelen liggen namelijk op de loer, nu meer dan ooit. Omdat wij met elkaar steeds meer data verzenden en data steeds vaker opslaan in de cloud of extern in datacenters, én omdat steeds meer van onze apparaten verbonden zijn met het internet (Internet of Things), zien zij hun kans schoon om toe te slaan.

En dat zij die kans ook daadwerkelijk grijpen, blijkt wel uit de cijfers van incidenten van vorig jaar. Het jaar 2019 gaat namelijk de boeken in als het jaar met de meeste digitale lekken en datahacks ooit. (Bron: AP (cijfers) en Computable).

Niet zo gek dus dat veiligheid dit jaar hoog op de agenda staat bij uw organisatie of instelling. De cyber security dient onder de loep genomen te worden en bovendien up-to-date te zijn (en te blijven).

In deze blog leest u hoe u uw organisatie kunt voorbereiden op cybercriminaliteit door een veilig en betrouwbaar IT-netwerk te creëren met behulp van Dark Fiber verbindingen en hoe u deze verbindingen optimaal kunt beveiligen.

Cybercriminaliteit en de gevolgen voor u en derden

Cybercriminelen slaan o.a. toe om informatie te stelen, om informatiestromen te verstoren of om bedrijven of instellingen te saboteren of af te persen. Het maakt ze vrij weinig uit of ze hier nu een persoon of bijvoorbeeld een heel ziekenhuis mee treffen.

En hoewel het natuurlijk nooit prettig is om gehackt te worden, heeft het voor de ene organisatie nét even meer gevolgen dan voor de ander. Gevolgen voor klanten, gebruikers, patiënten of leerlingen.

  • Ziekenhuizen kunnen in het ergste geval plat komen te liggen, afspraken kunnen niet gemaakt worden en patiëntinformatie of informatie over medicatie kunnen tijdelijk niet meer beschikbaar zijn.
  • Scholen kunnen geen digitaal onderwijs meer geven, iets dat vandaag de dag vaak onderdeel is van het lesprogramma.
  • Het kan zo zijn dat de zeer gevoelige data waarmee gewerkt wordt op straat komen te liggen. En dit laatste heeft niet alleen rampzalige gevolgen voor ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, maar óók voor (klanten van) bijvoorbeeld overheidsinstellingen en organisaties in de financiële sector.

Financiële gevolgen

En dan zijn daar nog de financiële gevolgen voor uw organisatie zelf. Wanneer een cybercrimineel bij u ‘inbreekt’, kunnen de kosten hoog oplopen. Het lek dient direct gedicht te worden door experts, er moet onderzocht worden wat de oorzaak van het lek is én u dient ervoor te zorgen dat alle systemen weer naar behoren gaan werken. Bovendien bestaat de kans dat u een fikse boete ontvangt, indien u het incident niet binnen 72 uur meldt. Dit is verplicht sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn intrede deed in 2018. Ten slotte is daar de kans op imagoschade. Klanten verliezen het vertrouwen, vragen misschien zelfs wel om schadeclaims. En als zij opstappen of niets meer bij u af willen nemen, resulteert dit in een lagere omzet. Kortom: de financiële gevolgen kunnen een behoorlijke impact hebben.

Uw organisatie beschermen tegen cybercriminelen

Bovenstaande gevolgen wilt u het liefst voorkomen, voor uzelf, maar zeker ook voor uw klanten. Uw organisatie dient dus zo goed mogelijk beschermd te worden tegen cybercriminelen. Hoe u dit voor elkaar krijgt? Het gaat gepaard met een stukje bewustwording van de medewerkers die gebruikmaken van de verschillende ICT-oplossingen, over het gevaar en de gevolgen van cybercrime. Zorg ervoor dat de beveiligingsrisico’s duidelijk zijn en dat zij deze risico’s ook zullen vermijden. Daarnaast dient uw dataopslag beveiligd te zijn, en goed ook.

Externe opslag? Kies voor een goed beveiligd datacenter. En minstens zo belangrijk als een veilige dataopslag, zijn hoogwaardige en stabiele verbindingen. Dit omdat datatransport steeds vaker plaatsvindt en dit ook op veilige wijze dient te gebeuren. U begrijpt het al, de gehele IT-infrastructuur moet veilig en betrouwbaar zijn.

Hoe u zo’n veilig netwerk creëert?

Met behulp van Dark Fiber; onbelicht glasvezel waarbij de gebruiker zelf moet zorgen voor apparatuur en diensten. Het betreft een verbinding die niet wordt gedeeld met anderen. Oftewel een privéverbinding, volledig in eigen beheer. Doordat een Dark Fiber netwerk met behulp van eigen apparatuur belicht wordt – u bepaalt zelf welke diensten u over de verbinding laat lopen -, heeft u (meer) controle over de veiligheid van uw verbinding.

In onze blog vertellen wij alles over Dark Fiber en de mogelijkheden en voordelen voor uw organisatie.

Dark Fiber en encryptie

Ten opzichte van gehuurde en eigen glasvezelverbindingen, heeft Dark Fiber dus een streepje voor op het gebied van veiligheid, omdat de belichtingsapparatuur onder uw eigen beheer staat. Toch bestaat altijd een kleine kans dat cybercriminelen toeslaan. Om dit risico te minimaliseren, kunt u uw Dark Fiber verbinding extra beveiligen door encryptie te implementeren op glasvezelniveau. In dit geval wordt de onderste laag, oftewel de glasvezel, volledig beveiligd. Data wordt hierdoor veilig verzonden en er is geen extra beveiliging nodig op de bovenliggende diensten. Meer informatie vindt u in onze blog over encryptie.

Relined Fiber Network

Relined Fiber Network is leverancier van Dark Fiber. We hebben de beschikking over meer dan 30.000 kilometer aan hoogwaardige glasvezelinfrastructuur, wat resulteert in een landelijk dekkend en fijnmazig Dark Fiber netwerk. Met dit netwerk zijn vele locaties, zoals datacenters, kantoren en zorginstellingen bereikbaar.

Wij denken graag oplossingsgericht met u mee over het opzetten van een veilige en toekomstgerichte netwerkinfrastructuur voor uw organisatie. Bij Relined kiest u voor betrouwbaarheid (ISO 27001), flexibiliteit, ‘afspraak is afspraak’ en kwaliteit (ISO 9001).

En is het voor uw organisatie noodzakelijk of gewenst om encryptie toe te passen? Relined kan u helpen met de implementatie van uw eigen Dark Fiber verbinding en de bijbehorende beveiliging. Hiertoe werken we samen met onder anderen Fujitsu , Arcadiz en ADVA, die de best passende beveiligingsoplossingen voor uw data en dataverkeer hebben.